Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/grasparkietfm.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Waar opletten bij een akoestische gitaar kopen? | Grasparkietfm

Een akoestische gitaar kopen doe je niet zomaar. Er komt veel bij kijken en je moet met veel rekening houden. Wist je dat er onderling veel verschillen zijn in akoestische gitaren? Sommige verschillen zijn goed herkenbaar, andere wat minder. Als je besluit een akoestische gitaar te kopen doe dat dan op inzicht. Lees je goed in en koop niet zomaar een tweedehands akoestische gitaar van marktplaats. Je vindt hier een aantal tips waar je op moet letten bij een akoestische gitaar kopen.

Akoestische gitaar kopen, waar moet je naar kijken?

Er zijn een aantal zaken die je moet overwegen bij een akoestische gitaar kopen. Let ten eerste op scheuren, brugproblemen en deuken. Dit lijkt logisch, maar je wilt dat geen enkel onderdeel van de akoestische gitaar beschadigd is of slijtage heeft. Als je voor een nieuwe akoestische gitaar gaat dan hebben de meeste gitaren dat niet, maar voorgaande klanten kunnen de gitaar hebben bespeeld. Daardoor kunnen er deukjes en krassen ontstaan. Inspecteer de gitaar dan ook goed. Je kunt zodoende ook geld besparen als er wat krassen op zitten. Vraag de specialist om wat van de prijs af te doen.

De actie, de ruimte tussen snaren en toets

Let op de actie bij een akoestische gitaar kopen. De actie bij een akoestische gitaar verwijst simpelweg naar de ruimten tussen snaren en toets. Met een hoge actie is het moeilijk om de snaren te drukken op de toets. Als je een lage toets hebt dan kunnen snaren andere frets raken en daarbij een trillen onzuiver geluid maken. Hoe kan de actie veranderd worden? Als het te hoog is vijl de kam wat lager. Of je doet de kam wat hoger als de snaren te laag liggen met epoxy. Dit is een klusje dat zo is geklaard en elke gitaarspecialist kan dit doen voor weinig geld.

Een gitaar goed blijven stemmen

Het is minder als je gitaar niet goed gestemd blijft. Daar is wat aan te doen. Wanneer je een gitaar uitprobeert in de gitaarwinkel blijf er een tijdje op spelen. Let zodoende op of de gitaar wel of niet gestemd blijft. Bij een gitaarwinkel heb je gitaren die lange tijd in de winkel staan. Dat komt de kwaliteit van de snaren niet ten goede. Ze zijn dan ook vaak oud, versleten en klinken vals. Als je besluit om een akoestische gitaar kopen dan vraag de gitaarspecialist om de snaren te vervangen. Dat doe je al snel voor een paar euro. Zodoende kan je de intonatie en stemming beluisteren met de nieuwe snaren.

Wat houdt intonatie in bij een akoestische gitaar?

Intonatie heeft betrekking op hoe de stemming van je gitaar is, als je hebt besloten om een akoestische gitaar kopen. De intonatie testen doe je door de flageolet noot op de zesde snaar, twaalfde fret te spelen en de noot op de fret te spelen, ook de zesde snaar, twaalfde fret. Merk je dat de noten niet hetzelfde zijn? Dan is de intonatie niet goed. Herhaal dit voor alle snaren om te bepalen hoe goed de intonatie is.